De Waaier

Loop jij als therapeut wel eens vast in een gesprek met je cliënt? Vind jij het soms lastig om de juiste vragen te stellen? Daar heb ik iets op bedacht: de waaier met contextuele vragen. Een handig hulpmiddel die je zo in je tas stopt!

Vind de diepere laag

Als je werkt met verschillende doelgroepen zijn vragen heel belangrijk. Mede door deze vragen te stellen, kom je bij cliënten in contact met een diepere laag. Een laag die de basis vormt onder hun gedrag. Veranderingen die op dit niveau tot stand komen tijdens het proces van hulpverlenen, zijn vaker blijvend.

Om jou als therapeut te helpen en motiveren om verbindende vragen te stellen, heb ik een waaier ontwikkeld.

Hoewel ik iedereen de opleiding tot contextueel therapeut zou willen aanraden, besef ik dat dit van velen te veel tijd zou vragen. Daarom heb ik een compacte waaier gemaakt, die in de tas van iedere hulpverlener past. 

Hoe werkt het?

In deze waaier worden contextuele begrippen uitgelegd. Daarna volgen vragen, die al snel leiden tot inzicht in de generationele context, waarbinnen iemand zich heeft ontwikkeld. 

Deze vragen maken bovendien het doorvragen makkelijker, waardoor er een genezingsproces op gang kan komen. In de vragen ligt al erkenning. De cliënt zal merken dat door na te denken over deze vragen, het verlangen ontstaat de dialoog aan te gaan met belangrijke anderen. Daardoor groeit de verbinding.

Goede vragen stellen is nodig, maar de houding van de therapeut is minstens zo belangrijk. Betrokkenheid en onverdeelde aandacht zullen helpen om een vertrouwensrelatie tot stand te brengen. Bij het gebruik van deze waaier is het van belang, dat de therapeut vanuit een meerzijdig partijdige houding werkt. Wanneer de therapeut deze attitude heeft, ziet hij niet alleen wat de cliënt, maar ook wat ieder lid van een systeem nodig heeft om betrouwbaarheid te ervaren.

Goed gekozen vragen helpen tevens met het op gang brengen van de (innerlijke) dialoog. Stiltes kunnen helpen om de vraag te verwerken en geven de therapeut de gelegenheid om te overdenken wat hij/zij vervolgens wil zeggen. 

Vragen die verder gaan

De waaier is een uitstekend hulpmiddel bij gesprekken met jouw cliënt. De vragen boren een diepere laag aan die verder kunnen helpen in het proces. In de waaier vind je diverse vragen op het gebied van parentificatie, erkenning en exoneratie. Ook helpen de vragen bij het opsporen van hulpbronnen en het vinden van verbinding.

Voorbeelden van vragen zijn:
– Hoe zouden anderen kunnen zien, hoe jij geprobeerd hebt te helpen in jullie gezin?
– Wat betekende het voor je ouders als je aan hun verwachtingen voldeed?
– Wie heeft voor jullie gezin wat mogen betekenen?

Zou jij ook de juiste, verbindende vragen willen stellen? Dan is deze waaier echt wat voor jou!

Ik wil je graag helpen

Heb je vragen over de Waaier? Ik help je graag verder! Stuur mij een berichtje via dit contactformulier, dan kom ik er binnen 24 uur op terug. Je kunt ook via info@binnendecontext.com contact opnemen.

Scroll naar boven